marți , decembrie 10 2024
Home / Declarație de etică

Declarație de etică

1. Condiții privind publicarea, etica și conduita profesională
Toate documentele trimise spre publicare trebuie să includă titlul profesional, poziţia didactică, afilierea instituţională, informaţii de contact, adresa de e-mail, o listă de referinţe şi sprijinul financiar (dacă este cazul). Menționarea surselor de finanţare ar trebui, de asemenea, să fie prezentă în articol. Autorii trebuie să prezinte studii teoretice originale, eseuri critice şi recenzii care nu sunt publicate sau transmise pentru publicare sau revizuire la un alt jurnal în orice altă limbă. Este interzisă publicarea aceleiași cercetări sub același titlu sau chiar sub un titlu diferit în alt(ă) jurnal/revistă.

Manuscrisele nu trebuie să fi fost publicate anterior sau trimise în prezent pentru publicare în altă parte. Evaluarea lucrărilor se va face cu privire la: relevanța subiectului pentru domeniul de cercetare, originalitatea ideilor, metodologia, organizarea structurală și claritatea.

Autorii sunt sfătuiți să citeze, acolo unde este cazul, câteva lucrări din numerele trecute ale Anuarului Institutului de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor” care sunt relevante pentru subdomeniul academic al depunerii lor și, acolo unde este posibil, să citeze lucrări relevante ale membrilor Consiliului editorial al revistei. Acest lucru ar contribui la construirea unei comunități academice și a statutului internațional al revistei.

2. Obligațiile autorilor
Toate manuscrisele trimise trebuie să fie lucrări de cercetare originale care nu au fost publicate sau trimise spre revizuire în alte reviste. Trimiterea unui manuscris concomitent la mai multe reviste este un comportament de publicare neetic și inacceptabil.
Autorii au răspundere exclusivă pentru conţinutul articolului. Este necesar că toţi autorii care au contribuit semnificativ la cercetare să furnizeze adevăratele surse ale metodologiei şi informațiilor utilizate în cercetare. În cazul în care recenzorii consideră necesar, în anumite circumstanţe, autorii sunt obligați să procedeze la retractarea articolului sau la corectarea erorilor (eventual sub formă de erată). Autorul (unic sau corespondent) este dator să se asigure că publicarea articolului a fost aprobată de toți ceilalți co-autori şi de instituţia de afiliere (dacă este necesar). Se recomandă revizuirea manuscrisului sub aspectul corectitudinii traducerii de către o persoană competentă înainte de trimitere în vederea publicării. Numai documentele care sunt redactate în limba engleză, într-un stil clar şi concis vor fi acceptate pentru trimiterea spre revizuire. Autorii sunt invitaţi să participe la procesul de revizuire prin modificarea manuscrisului original, în funcție de recomandările specifice, instrucţiunile tehnice, problemele de interpretare şi să furnizeze referinţele suplimentare având în vedere îndrumările date de recenzori şi editori. Colegiul de redacţie va reexamina manuscrisele care sunt acceptate după modificare. Colegiul de redacţie decide acceptarea sau respingerea unui material, iar contestațiile nu sunt admise.

Calitatea de autor ar trebui să fie limitată la cei care au contribuit semnificativ la conceperea, proiectarea, execuția sau interpretarea manuscrisului trimis. Toți cei care au contribuit semnificativ ar trebui să fie enumerați drept co-autori. În cazul în care există alții care au participat la anumite aspecte de fond ale proiectului de cercetare, aceștia ar trebui să fie recunoscuți sau enumerați drept colaboratori. Toți coautorii trebuie să fie indicați în mod clar în momentul primei trimiteri. Toți autorii ar trebui să dezvăluie în manuscrisul lor orice conflict de interese financiar sau de altă natură substanțial care ar putea influența rezultatele sau interpretarea lucrării lor. Toate sursele de sprijin financiar pentru proiect trebuie dezvăluite. Atunci când un autor descoperă o eroare semnificativă sau o inexactitate în propria sa lucrare publicată, este obligația autorului să notifice în mod corespunzător editorii revistei și să coopereze cu aceștia fie pentru a retrage lucrarea, fie pentru a publica o declarație de corectare sau o eroare adecvată.

Orice cerere de adăugare, ștergere sau rearanjare a numelor de autori în paternitatea manuscriselor acceptate trebuie făcută înainte ca manuscrisul acceptat să fie publicat. Astfel de solicitări trebuie trimise de către autorul corespunzător editorilor și trebuie să includă motivul solicitării și o confirmare scrisă din partea tuturor autorilor că sunt de acord cu adăugarea, eliminarea sau rearanjarea. Publicarea manuscrisului acceptat va fi suspendată până când autorul va fi convenit între toate părțile implicate.

3. Obligațiile editorilor
Editorii revistei acceptă și evaluează manuscrisele pe baza valorii lor academice (originalitate, claritate, actualitate, relevanță), fără a ține cont de gen, rasă, origine etnică, filozofie politică sau religioasă, apartenență socială sau instituțională. Toate deciziile privind editarea sau publicarea textelor sunt luate de echipa revistei fără influența unei alte părți.
Decizia de publicare se bazează pe importanța și valoarea manuscrisului, comentariile și recomandările recenzenților și conformitatea cu cerințele și liniile directoare ale revistei.
Editorii și personalul editorial nu vor dezvălui nicio informație despre un manuscris trimis nimănui, altul decât persoanelor, direct implicate în procesul de evaluare și publicare – autorul corespunzător, recenzenții sau editorul.
Editorii și membrii comitetului editorial nu vor folosi și nu vor furniza terților informații nepublicate ale unui manuscris fără acordul scris al autorilor. Informațiile obținute ca urmare a manipulării manuscrisului sunt considerate confidențiale și nu vor fi folosite în favoarea personală a cuiva. Editorii declară că nu vor participa la procesul de examinare a manuscriselor care ar putea duce la conflicte de interese. În acest caz, editorul afectat va cere unui alt membru al comitetului editorial să se ocupe de manuscris.
Editorii au responsabilitatea completă şi autoritatea de a respinge/accepta un articol. Editorii nu ar trebui să aibă nici un conflict de interese cu privire la articolele pe care le resping/acceptă. Personalul editorial revizuiește inițial toate manuscrisule primite pentru a verifica conformitatea cu politica editorială, obiectivele şi domeniul de aplicare al revistei. În cazul în care manuscrisul nu intră în domeniul de aplicare şi nu respectă condițiile de redactare, acesta este respins (autorii articolelor respinse sunt informați în acest sens). Dacă un manuscris corespunde domeniului de aplicare al revistei şi îndeplineşte condițiile de redactare, acesta este trimis către recenzori.

4. Obligațiile recenzorilor
Toate manuscrisele primite pentru revizuire sunt documente confidențiale și trebuie tratate ca atare. Ele nu trebuie prezentate sau discutate cu alte persoane, cu excepția cazului în care sunt autorizate de redactorul-șef (în circumstanțe excepționale și specifice). Acest lucru se aplică și evaluatorilor invitați care refuză invitația de recenzie. Orice arbitru invitat care se simte necalificat să revizuiască cercetarea raportată într-un manuscris sau știe că revizuirea sa promptă va fi imposibilă ar trebui să notifice imediat editorii și să refuze invitația de a revizui, astfel încât recenzorii alternativi să poată fi contactați. Orice arbitru invitat care are conflicte de interese care rezultă din relații sau conexiuni competitive, de colaborare sau de altă natură cu oricare dintre autorii, companiile sau instituțiile conectate la manuscris trebuie să declare imediat editorilor conflictele de interese, astfel încât recenzori alternativi să poată fi contactați. Evaluarea inter pares (dublu-orb) este o componentă esențială a comunicării academice formale și o piatră de hotar în demersul științific. Peer Review îi ajută pe editori să ia decizii editoriale și, prin comunicări editoriale cu autorii, îi poate ajuta pe autori să-și îmbunătățească manuscrisele. Evaluările trebuie efectuate în mod obiectiv, iar observațiile trebuie formulate clar, cu argumente de susținere, astfel încât autorii să le poată folosi pentru îmbunătățirea manuscrisului. Critica personală a autorilor este inadecvată. Revizorii ar trebui să identifice lucrările publicate relevante care nu au fost citate de autori și să informeze editorii – de asemenea, despre orice similitudine substanțială sau suprapunere între manuscrisul luat în considerare și orice alt manuscris despre care au cunoștințe personale. Materialul nepublicat dezvăluit într-un manuscris trimis nu trebuie utilizat în cercetarea propriei recenzori fără acordul expres scris al autorilor. Informațiile sau ideile privilegiate obținute prin evaluarea inter pares trebuie păstrate confidențiale și nu trebuie utilizate în avantajul personal al evaluatorului. Acest lucru se aplică și evaluatorilor invitați care refuză invitația de recenzie.

5. Plagiatul
Plagiatul este interzis.
Anuarul Institutului de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor” promovează o politică de non-plagiat și se așteaptă ca toți contribuitorii să înțeleagă și să respecte regulile internaționale de conduită și integritate academică. Toți autorii care trimit lucrări pentru publicare vor fi înțeles regulile revistei privind plagiatul, luând astfel asupra lor că lucrarea trimisă este rezultatul propriei activități și cercetări academice independente și că, în toate cazurile, materialul din munca altor persoane (publicat în cărți, articole, eseuri, disertații etc. și pe Internet) este recunoscută, iar citatele și parafrazele sunt indicate în mod clar, conform îndrumărilor autorului cerute de jurnal. Autorii sunt de acord că nu a fost folosit niciun alt material decât cel menționat în bibliografie (în text și la sfârșitul textului) și că lucrările lor scrise nu au fost publicate anterior sau încă nu au fost publicate în altă revistă (în format scris sau electronic). Plagiatorii, escrocii, autoplagiatorii și alți autori nesinceri (de exemplu, cei care fac trimiteri duble/paralele – trimițând același manuscris la mai multe reviste) vor fi pe lista neagră și nu vor mai avea nicio șansă de a fi luați în considerare vreodată pentru publicare.

6. Ghid pentru retragerea articolelor
Editorii ar trebui să ia în considerare retragerea unei publicații dacă au dovezi clare că materialele sunt inexacte, fie ca urmare a proprietății greșite (de exemplu, statisticile datelor), fie ca urmare a plagiatului, a datelor frauduloase sau a unei erori sincere (de exemplu, calcularea greșită a datelor sau eroare experimentală), a cercetării lipsite de etică sau dacă rezultatele cercetării pe hârtie au fost publicate anterior în altă parte.

7. Probleme de etică editorială
Membrii echipei tehnice şi editoriale a revistei noastre, venind din diferite domenii – istorie, antropologie, sociologie, filosofie, literatură, teologie, drept, economie, management şi afaceri – asigură calitatea şi revizuiesc standardele publicaţiilor noastre. Editorii trebuie să fie activ implicați în procesul de protejare a eticii publicării şi să monitorizeze punctele de vedere ale autorilor, cititorilor, recenzorilor şi membrilor Consiliului științific internațional despre metodele şi mijloacele de a asigura o înaltă calitate a publicaţiilor noastre. Editorii ar trebui să consulte membrii Consiliului editorial atunci când sunt necesare modificări ale politicii editoriale ori noi politici editoriale.

8. Declarație de confidențialitate
Numele și adresele de e-mail introduse în site-ul revistei vor fi utilizate exclusiv pentru scopurile declarate de această revistă și nu vor fi puse la dispoziție pentru orice alt scop sau orice altă parte.